Materi Kelas 4 SD/MI Bahasa Inggris “Alternative Energy”

Materi Kelas 4 SD/MI Bahasa Inggris “Alternative Energy” – Adik adik yang baik, pada kesempatan kali ini tentunya kakak tidak bosan bosannya untuk memberikan materi, soal atau buku untuk menunjang pembelajaran adik adik, nah kali ini kakak ingin memberikan materi untuk adik adik yang sedang duduk dibangku kelas 4 SD/MI, materi ini diambil dari mata pelajaran Bahasa Inggris tentang “Alternative Energy” . Materi ini bisa adik adik pelajari karena dilengkapi dengan cara Reading, Write, Vocabulary dan Taks yang bisa adik adik kerjakan dirumah. Semoga bermanfaat untuk adik adik Salam pendidikan dari bospedia.com. Semoga bermanfaat.

Materi Kelas 4 SD/MI Bahasa Inggris "Alternative Energy"
Materi Kelas 4 SD/MI Bahasa Inggris “Alternative Energy”

Reading

Energy source derived from Petroleum and gases are non – renewable sources of energy. The energy source has limites availability and will eventually run out. A human needs other energy source or alternative energy to fulfill their needs. The alternative energy sources come from renewable energy sources, for example sun, wind , water, geothermal, ocean waves, and bio.
The purpose of alternative energy is reducing fossil energy usage such as petroleum, because to get it takes a long time. Besides that alternative energy also reduces environmental damage. Smoke pollution causes of petroleum spreads into the air and global warming.

Write

Fill in the following questions!
1. Mention the examples of alternatif energy!
Answer: Sun, Wind, Water, and Geothermal energy
2. The energy available in nature and can be renewed is ……… energy.
Answer: Alternative
3. What is the Alternative energy used for sailboat?
Answer: Wind
4. The Alternative fuels that come from living things is ……
Answer: Bio fuel
5. The Alternative energy that can be used for hydropower is ………….
Answer: Water

Reading

The alternative energy is energy that can be renewed, available in nature, and not exhausted. The examples are sun, wind, water, and geothermal energy.
Sun
Sun is the main energy source on the earth, all energy on the earth comes
from the sun.
Wind
Wind is an air movement due to air pressure, wind can be used for sailboats
and Windmill.
Water
The heavy water is a source of motion energy, which can be used for
hydropower plants.
Geothermal Energy
Geothermal energy derived from heat stored under the surface of the
earth, the center of the earth is forming from a layer of hot relief.
Sea wave
The wave also produce a lot of energy, this energy can be converted into
an electrical energy.
Bio Fuel
Bio fuel is a fuel derived from living things (plants, animals). Examples of
the bio fuels derives from plants are sunflower, distance plants, cassava,
sweet potato, and sago. Example of the bio fuel comes from animals is
animals feces.

Dialog

Edo: “Udin, do you know about an alternative energy?”
Udin: “Yes, i know”
Edo: “What is the alternative energy?”
Udin: “The alternative energy is the energy was available in nature and can Be renewed”
Edo: “What is an example?”
Udin: “The sun, the wind, and the water”
Edo: “How to use it?”
Udin: “ The sun can be used to heating the room, wind is used as an
energy source on sailboats”
Edo: “The water can be used for wind power”

Vocabulary

Derived: Berasal
Gases: Gas
Renewable: Diperbarui
Limites: Batas
Availability: Ketersediaan
Eventually: Akhirnya
Run out: Habis
Meet: Memenuhi
Sun: Matahari
Wind: Angin
Water: Air
Geothermal: Panas bumi
Ocean waves: Gelombang laut
Bio: Bio
Purpose: Tujuan
Petroleum: Minyakbumi
Requires: Membutuhkan
Environmental: Lingkungan
Damage: Kerusakan
Smoke: Asap
Remaining:Tersisa
Combustion:Pembakaran
Spreads:Penyebaran
Global warming: Pemanasan Global
Alternative: Alternatif
Renewed: Diperbarui
Exhaused: Habis
Wind: Angin
Geothermal energy: Panas bumi
Movement: Gerakan
Pressure: Tekanan
Sailboats: Perahu layar
Windmill: Kincir angin
Heavy: Deras
Motion: Gerak
Hydropower: Tenaga air
Derived: Berasal
Heat: Panas
Stored: Tersimpan
Surface: Permukaan
Formed: Terbentuk
Layer: Lapisan
Relief: Relief
Hot: Panas
Sea wave: Gelombang air laut
Lot: Banyak
Converted: Diubah
Bio fuel: Bahan bakar bio
Living things: Makhluk hidup
Come from: Berasal
Plants: Tumuhan
Animals: Hewan
Sunflower: Bunga matahari
Distance plants: Tumbuhan jarak
Cassava: Singkong
Sweet potato: Ubi jalar
Sago: Sagu
Animals: Hewan
Animal feces: Kotoran hewan
Nature: Alam
Sailboats: Perahu layar
Power: Tenaga

Task

Answer the following questions correctly!
1. Mention the examples of energy that cannot be renewed!
Answer: Petroleum and gases
2. Mention the purpose of using the alternative energy!
Answer: Reduce fossil energy use and reduce environmental damage
3. Mention the example of the alternatif energy!
Answer: Sun, Wind, Water, and Geothermal energy
4. What is the Energy available in nature and can be renewed?
Answer: Alternative
5. Mention the examples of the biofuels from plants!
Answer: Sunflower, Distance plants, Cassava, Sweet potato, and Sago
6. Mention the examples of biofuels from plants!
Answer: Animal feces
7. What is the Alternative energy used for sailboat?
Answer: Wind
8. The Alternative fuel comes from living things is ….
Answer: Bio fuel
9. The Alternative energy that can be used for hydropower is ………….
Answer: Water
10. “ alternative energy” in indonesian language is ….
Answer: Energi alternative
Baca juga  Lengkap - Media Pembelajaran PowerPoint Kelas 6 SD/MI K13 Semua Mata Pelajaran

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *